Wat je moet weten over de ligfiets

Fietsen is iets wat bijna iedere Nederlander graag doet. Of dat nu naar het werk is, op de mountainbike of op een echte wielrenfiets. In alle soorten en maten zul je fietsen zien en mensen gebruiker de tweewieler voor allerlei verschillende doeleinden. Wat je doel met de fiets ook is, dat het een goede vorm van beweging is en een fijne manier om wat vaker buiten te zijn staat vast. Ondanks dat het soms tegen weer en wind in is, maakt dit niet uit. Zo ben je immers gelijk goed wakker mocht je nog naar je werk moeten.

Indien je een meer professionele fietser bent, komt er van alles kijken bij het aanschaffen van een fiets en een bijhorende outfit. Zo zul je al snel merken dat de meeste mensen naast een fiets zelf ook echte fietskleing hebben met aan iedere voet een schoen die daarbij past en soms zelfs aansluitende sokken. Je kunt het natuurlijk ook maar beter gelijk goed doen als je er dan toch voor gaat. In de rest van dit artikel richten we ons op een bijzondere soort fiets, namelijk de ligfiets. Je hebt zo ongetwijfels wel eens voorbij zien komen, al zie je ze niet heel veel.

Een ligfiets is een beetje een combinatie van iets praktisch met iets comfortabels. Het is wel zo dat je er goed mee overweg moet kunnen. Daarom is het niet zo verrassend dat een ligfiets misschien wat meer ervaring vereist dan iedere andere normale fiets. Wanneer je er nog nooit op hebt gereden is het raadzaam dit eerst meerdere malen te doen in een rustige omgeving voordat je echt de weg op gaat. Het sturen gaat immers heel anders en je moet er wel degelijk aan wennen. Als je dit stadium echter voorbij bent zul je al snel merken dat het steeds beter gaat en je misschien wel helemaal niet meer terug wilt naar de gewone fiets.

Ligfietsen zijn er in alle soorten en maten. Het hangt er een beetje van af hoe je zelf gebouwd bent. Zo is een ligfiets al gauw iets persoonlijker dan iedere andere normale fiets. Voor iemand die heel erg lang is zal ie daarom wat anders moeten worden afgesteld dan voor iemand die dat niet is. Omdat het comfort ook wat meer een rol gaat spelen is het goed om hier wat tijd in te steken.

Hoe je het ook went of keert en of je het nu helemaal niets vindt of wel, het kan absoluut geen kwaas om de ligfiets eens een kans te geven. Wanneer het je nog steeds niet bevalt kun je altijd nog besluiten dat je het vervolgens gewoon bij je normale stationsfiets gaat houden.