De grootste fietswedstrijd ter wereld

Ook dit jaar was het weer een waar spektakel, de Tour de France. Jawel, we spreken hier over de allergrootste fietswedstrijd ter wereld. Dit is op allerlei manieren terug te zien. De allure van de wielerronde door heel Frankrijk spreekt eigenlijk al boekdelen. De koers is altijd weer een stuk specialer en nerveuzer dan dit bij andere wedstrijden het geval is. Indien je het eindklassement weet te winnen en aan het einde van de ronde met de gele trui in Parijs staat zul je direct beschouwd worden als één van de beste renners ter wereld. Hier worden de echte kampioenen gemaakt en zakken degene die dat niet zijn door het spreekwoordelijke ijs.

Dit jaar was het wederom een spektakelstuk. De verrassende winnaar was de Geraint Thomas, die afkomstig is uit Wales. Hij verbaasde vriend en vijand door zijn eigen kopman en favoriet Chris Froome over de gehele koers te snel af te zijn. Froome had twee maanden daarvoor nog de Giro d´Italia op zijn naam geschreven en gold als de te kloppen man nadat hij de Tour in zijn loopbaan al vier keer had gewonnen.

Eigenlijk al vroeg in de ronde kwam Thomas in de gele trui te rijden waarna verwacht werd dat hij deze na verloop van tijd nog wel aan zijn kopman had afgestaan. Niets bleek echter minder waar. Hij werd sterker en sterker en domineerde eigenlijk vanaf het moment dat hij aan de leiding kwam tot aan Parijs. Er was dan ook zeker niets op de zege af te dingen.