De ronde van Nederland

Ook in Nederland zelf staan er jaarlijks meerdere meerdaagse wielerrondes op het programma. De bekendste daarvan was toch wel de Ronde van Nederland. Echter veranderde hier van alles aan sinds 2005. Ondanks dat de ronde door de meeste mensen nog steefs als de Ronde van Nederland wordt beschouwd is het nu een wat andere wedstrijd geworden. Het heette op het laatste moment de Eneco Tour, zoals het in de laatste jaren toen het evenement nog wel slechts in ons land plaats vond ook al heette. Inmiddels is de hoofdsponsor veranders en draagt de ronde de naam BinckBank Tour.

Als grootste verschil gaat de ronde nu ook gedeeltelijk door het Belgische landschap. Wat hier wel weer leuker aan is zijn het grotere aantal spectaculaire ritten. Zo wordt er nu meer door heuvellandschap gereden aangezien er steevast een aantal ritten zijn die zowel door Zuid-Limburg als de Belgische Ardennen voeren. Hier wordt vaak een deel van het parcours van zowel de Amster Gold Race als Luik-Bastenaken-Luik aangedaan. De bekende namen van de heuvels die op deze klassiekers beklommen moeten worden zorgen altijd weer voor een boeiende wedstrijd.

De ronde duurt in totaal een kleine week en vaak doen er veel grote namen mee. Doordat de bezetting goed en van hoog niveau is wordt de wedstrijd vaak al een stuk leuker om naar te kijken. De laatste winnaar van de Ronde van Nederland in 2004 was Erik Dekker. Hij had de ronde in de jaren 1997 en 2000 ook al op zijn naam geschreven. Er wonnen sowieso ontzettend vaak Nederlanders, in totaal wel meer dan 30 keer. Verder wonnen er meerdere malen Belgen, Fransen en Denen. Daarnaast waren er nog een aantal landen die slecht een enkele zege wisten te behalen. De renner met de meeste overwinningen is de legende Gerrie Kneteman. Hij was de enige ooit die de ronde vier keer op zijn naam schreef. Daar achter volgen Erik Dekker en Jelle Nijdam met beide drie zeges.

Het is opvallend om te zien dat er sinds de nieuwe opzet van de ronde steeds minder vaak Nederlanders wonnen. Dit gebeurde namelijk sinds 2005 nog slechts drie keer. Wat wel positief is te noemen is het feit dat Nederland ook in de nieuwe opzet nog steeds de meeste overwinningen van alle landen heeft behaald. Daarna volgen Duitsland, Spanje, Noorwegen en België met twee zeges. De laatste twee jaar won er met respectievelijk Niki Terpstra en Tom Dumoulin twee keer een landgenoot.