Hennie Kuiper: voormalig olympisch én wereldkampioen op de weg

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw kende Nederland een aantal wielrenners die de ene na de andere gouden medaille wisten te behalen. Professionele topwielrenners uit die tijd waren onder meer Joop Zoetemelk, wijlen Gerrie Knetemann, Jan Raas en Hennie Kuiper.

De topprestaties van Kuiper

Er zijn niet veel wielrenners die de prestaties van Kuiper (1949) geëvenaard hebben. Zo behaalde hij reeds goud in 1972, toen hij de wegwedstrijd op de Olympische Zomerspelen, die dat jaar in München werden gehouden, wist te winnen. Drie jaar later, in 1975, behaalde hij nogmaals een gouden medaille tijdens de Wereldkampioenschappen Wielrennen, welke toen in België werden gehouden in de buurt van de stad Yvoir. De overwinningen werden wellicht gevierd met een heerlijke slagroomtaart, die tegenwoordig online bij https://www.jeeigentaart.nl/ kan worden besteld. In 1977 werd Kuiper terecht uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. In 1981 wist hij zowel de Ronde van Vlaanderen als de Ronde van Lombardije te winnen en sleepte dat jaar maar liefst twee gouden medailles in de wacht. Twee jaar later won hij de wedstrijd Parijs-Roubaix in 1983 en in 1985 won hij goud op het traject Milaan-San Remo, een eendagsklassieker van bijna 300 km.

Inmiddels is Kuiper de zeventig gepasseerd. Zijn loopbaan als professioneel wielrenner is echter na te trekken in het Hennie Kuiper Wielermuseum, dat in 2017 te Denekamp werd opgericht. Hier zijn onder meer de fietsen, truien en gewonnen medailles van Kuiper te bewonderen.