De elektrische fiets

De elektrische fiets is al jaren bijzonder populair. Zo’n elektrische fiets maakt een fietstochtje voor heel wat fietsers een stuk aangenamer. Een elektrische motor zorgt er immers voor dat men hulp krijgt bij het trappen.

Het principe

Het principe van een elektrische fiets is eigenlijk vrij eenvoudig. Een elektrische fiets heeft een bijzonder worksystem dat fietsen een stuk makkelijker maakt. Een ingebouwde rotatiesensor neemt waar of de fietser trapt en hierdoor wordt de motor aangedreven, zodat fietsers niet met volle kracht hoeven te fietsen. Er bestaan ook elektrische fietsen met een extra trapkrachtsensor. Deze sensor voelt aan wanneer er extra hard getrapt moet worden en geeft een bijkomend duwtje op de pedalen.

De accu

Naast een motor beschikt een elektrische fiets ook over een accu. Zo’n accu kan in de bagagedrager zitten of bevestigd zijn in of aan het frame van de fiets. Sommige elektrische fietsen maken gebruik van een Nikkel Cadmium accu, andere hebben een Nikkel Metaal Hybride of een Li-Ion accu. Elke accu heeft zo zijn voor- en nadelen. Wat alle accu’s wel gemeen hebben is dat ze om de zoveel tijd moeten opgeladen worden. Hoe dit gebeurt, hangt af van het type accu.

Voor wie is een elektrische fiets geschikt?

Een elektrische fiets is heus niet alleen bestemd voor ouderen. Iedereen die een beetje hulp wil bij het fietsen kan een elektrische fiets heel goed gebruiken. Recreatief fietsen wordt een stuk aangenamer en door ontspannend naar het werk te fietsen wordt een werkdag plots veel leuker!