Het hernieuwde succes van het Nederlandse wielrennen

Het succes is soms moeilijk te verklaren. Dit maakt natuurlijk helemaal niet uit. Want het belangrijkste is dat het er is. Toch is het vreemd. Het Nederlandse wielrennen lijkt de laatste jaren enorm in de lift te zitten. Er zijn goede klassieker renners die koersen winnen en ineens is er een handjevol met klassementsmannen die in iedere grote ronde mee kunnen doen om tenminste het podium maar vaak zelfs voor nog meer. Waar het succes vandaan komt is soms moeilijk te zeggen al lijkt het gewoon vooral op een prima combinatie van factoren. De perfecte samenloop van omstandigheden zeg maar.

Er zijn best wel redenen aan te wijzen waarom het goed aan het gaan is met het professionele fietsen in Nederland. Zo zijn er momenteel een aantal ploegen die de pro tour rijden met een Nederlandse hoofdsponsor of subsponsor. Dit zorgt er niet gelijk voor dat iedereen in Nederland goed kan wielrennen. Maar het geeft wel meer aandacht aan de sport. Daarbij wordt er meer geld gestoken in evenementen en dergelijk waardoor het een stuk makkelijker wordt talent te ontdekken. Door op allerlei manieren en op verschillende plekken in de samenleving het fietsen meer aandacht ge geven worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat dit een zeer gezonde manier van bewegen is.

Dan is er als laatste nog het succes van de opleiding. Daar waar de jarenlang door de Rabo ploeg werd gedomineerd en iedere beetje goede renner ging hiernaar toe. Daardoor hadden zij ook veel te bepalen in wie er uit eindelijk wel en niet profrenner werd. Dat is nu heel anders verdeeld. Er zijn meer verschillende ploegen en plekken om een jonge fietser op te leiden. Daarnaast lijkt het of er steeds meer goede klimmers op staan. Waar dit mee heeft te maken is moeilijk te zeggen, aangezien er in Nederland zelf niet veel bergen te vinden zijn.

De toekomst ziet er al met al zeer rooskleurig uit. Het lijkt erop dat er met de lichting die momenteel rond rijdt nog een aantal jaren om de hoofdprijzen meegestreden kan worden. De grote namen zijn ook weer een mooi voorbeeld voor de jonge renners om zich aan op te trekken. Goed voorbeeld doet namelijk vaak goed volgen en dat zal nu ongetwijfeld ook weer het geval zijn.