Tom Dumoulin is de trots van het vaderland

Lang was het geleden dat er in Nederland een wielrenner rondreed die de potentie had om grote ronden te winnen. Velen kwamen wel in de buurt en wisten soms zelfs hoog te eindigen. Maar nooit wisten ze echt goed genoeg te zijn om mee te kunnen doen voor de echte prijzen. Dat is vandaag de dag wel anders. In de afgelopen jaren zijn de Nederlandse wielrenners steeds nadrukkelijker aanwezig in de top van de klassementen. Het talent lijkt ineens overal vandaan te komen en dit is natuurlijk enorm positief nieuws voor het vaderlandse wielrenner wat hiervoor even een mindere periode kende.

Zelfs in de afgelopen Tour de France was dat te zien. Zo stond Tom Dumoulin met een tweede plaats op het podium en leek het er zelfs even op dat hij in staat zou zijn de grootste wielerronde ter wereld te gaan winnen. Hij was hiermee de eerste landgenoot die dat presteerde sinds de derde plaats van Erik Breukink begin jaren negentig. Naast Dumoulin reden ook Bauke Mollema en Steven Kruiswijk nadrukkelijk mee voorin en eindigden zij beiden vrij kort in het klassement. De sprinter Dylan Groenewegen wist zelfs twee ritten te winnen nadat hij een jaar eerder al de laatste etappe in Parijs op zijn naam had geschreven.

Succes in de Giro

In de Giro d´Italia van 2016 leek er iets ontzettend bijzonders te gaan gebeuren. Steven Kruijswijk was niet te stoppen en het zag ernaar uit dat hij het voor elkaar ging krijgen om het roze helemaal tot in Milaan te brengen. In verschillende bergritten toonde hij aan sterker te zijn dan zijn tegenstanders en steeds minder mensen begonnen er aan te twijfelen of hij nog had kunnen verliezen. Maar juist op het moment dat de zege gestalte leek te krijgen ging het ineens mis.

In een afdaling in één van de laatste bergritten ging Kruiswijk enorm hard onderuit en was hij ineens zijn Roze trui kwijt. Hij stond zelfs gelijk op een derde plaats en wist ook deze niet vast te houden door alle nadelen gevolgen van zijn val. Uiteindelijk reed hij met alle moeite van dien de ronde uit als vierde.

Een jaar later kwam er gelukkig toch nog een Nederlandse zege. Tom Dumoulin werd na eenb uitstekende ronde de eerste Nederlander ooit die de Giro op zijn naam wist te schrijven. Hiermee bevestigde hij definitief zijn status als ronde renner. Met zijn ijzersterke tijdrit is hij op dit onderdeel al moeilijk te kloppen. Hij is in de loop der jaren bergop ook steeds beter gaan rijden en dit wirp dan eindelijk zijn vruchten af. Weer een jaar later deed Dumoulin het wederom uitstekend met een tweede plaats in dezelfde Giro.