Welke kleding trek je aan voor een lange fietstocht?

Wanneer je wel eens lange afstanden fietst weet je als geen ander dat het dragen van de juiste kleding geen overbodige luxe is. In feite maakt het niet uit of je een sportfietser bent, of dat je (lange) fietstochten maakt in je vrije tijd of dat je dagelijks naar school of naar het werk fietst. Fietskleding is er in allerlei soorten en maten zodat er voor elke fietser wel een geschikte outfit verkrijgbaar is.

Fietsen is een heerlijke buitenactiviteit. Daarom speelt het materiaal waarvan de kleding is gemaakt een grote rol. Fiets je doorgaans alleen maar in je vrije tijd, dan is gemakkelijk zittende kleding met een goede pasvorm erg belangrijk. Wat betreft het materiaal adviseren we je om voor katoen of een andere ademende stof te kiezen. Als je tijdens je fietstocht synthetische kleding draagt ga je al gauw zweten: je huid kan dan gaan irriteren door de wrijving die ontstaat. Op https://www.na-kd.com/nl vind je een ruim aanbod aan sportieve kleding die uitermate geschikt is voor al jouw fietstochten. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij de grote collectie loungewear. Daar vind je sweaters, hoodies, leggings en joggingbroeken: de ideale kleding voor een lange fietstocht.

Wanneer je het fietsen hoofdzakelijk als een sportactiviteit bezigt, dan is goede sportkleding in feite onmisbaar. Zo zal iemand die vooral op de racefiets zit doorgaans kiezen voor een nauwsluitende fietsoutfit die is gemaakt van licht en goed vochtregulerend materiaal. De aerodynamica van de fietskleding is hierbij van groot belang. Daarnaast zijn de fietsshirts voor wielrenners meestal uitgerust met een aantal steekzakken op de rug, een nauwsluitende rits en een antislipstrook aan de onderkant van het shirt. De fietsbroeken van wielrenners zijn vaak voorzien van een verstevigd zitgedeelte dat de kans op irritatie tijdens het fietsen tot een minimum verkleint.

Wanneer je mountainbiken op het programma hebt staan zul je juist voor soepel vallende fietskleding kiezen. Dit komt omdat je meer bewegingsvrijheid nodig hebt tijdens het beoefenen van deze fietssport. Bovendien wordt de fietskleding voor mountainbikers vaak vervaardigd uit steviger stof dat tegen een stootje kan en daarnaast een vochtregulerend en wind-, water-, en vochtafstotend vermogen heeft. Een mountainbiker heeft nu eenmaal meer kans om te vallen waarbij takken en doorns flinke schade aan de kleding kunnen veroorzaken. Vaak bevat de fietskleding voor mountainbikers verstevigde schouder-, elleboog- en kniestukken opdat de fietser bij een eventuele valpartij zo weinig mogelijk schade oploopt.

Fiets je graag tijdens de koudere herfst- en wintermaanden? Zorg er dan in ieder geval voor dat je jouw fietskleding aanvult met accessoires om jezelf warm te houden. Recreatiefietsers kunnen simpelweg een das, muts en handschoenen aantrekken, maar voor sportfietsers zijn deze accessoires niet zo handig. Als sportfietser zou je jouw fietsoutfit kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld arm- en beenwarmers. Die zorgen er namelijk voor dat vervelende sportblessures voorkomen kunnen worden wanneer je afgekoelde spieren en pezen krijgt.