Sportief op de fiets

Leren fietsen is een standaard onderdeel van de opvoeding in Nederland.

De fiets is al sinds 1816 een praktisch vervoermiddel. Tegenwoordig wordt de fiets vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden. Een ontspannen fietstochtje geeft frisse lucht en nieuwe energie.

Steeds meer mensen sporten ook fanatiek op een fiets. Het is goed voor de conditie en de beenspieren worden flink getraind. Ondertussen zijn er verschillende vormen van fietssport waarbij verschillende fietsen worden gebruikt. Er zijn in de loop van de jaren diverse fietsen uitgevonden.

Een ligfiets is populair geworden doordat je er een ontspannen houding in hebt en er meer spullen in mee kunt nemen. Een ligfiets valt minder snel om omdat deze met 3 wielen stabieler op de weg ligt.

Mensen die vooral van veel snelheid houden, kiezen meestal voor een wielrennersfiets. Er zijn vele wielrennersclubs die eropuit gaan en/of wedstrijden organiseren. De wielrennersfietsen hebben smalle banden en wegen niet veel. Met een wielrennersfiets blijf je vooral op het asfalt omdat de banden niet tegen heel veel ongelijkmatigheid op een pad kunnen. Met een wielrennersfiets kun je in bergachtige gebieden met gemak snelheden van 80 kilometer per uur halen tijdens een afdaling. Deze snelheid geeft de wielrenner een ultiem gevoel van vrijheid.

De mountainbike is ook erg in trek. De mountainbike is zoals het woord al zegt, uitgevonden voor de bergen. Nu zijn er in Nederland geen bergen maar wel voldoende minder begaanbare paden. Het voordeel van een mountainbike is dat je hiermee gemakkelijk over bospaden en heuvels kunt fietsen. De banden zijn breder en hebben een goed profiel. Hierdoor is het mogelijk om heerlijk in de natuur sportief te zijn. Er zijn crossbanen voor mountainbikes aangelegd waar zanderige heuvels in gemaakt zijn, springschansen en andere hindernissen. Omdat het met een mountainbike mogelijk is om echt te crossen, is het van belang om het lichaam goed te beschermen. Zeker wanneer je wel echt in de bergen gaat fietsen, kun je lelijk vallen. Behalve knie en elleboogbeschermers is een helm ook aan te raden. Voor degene die echt gevaarlijke toeren op hun fiets willen uithalen, kan het zelfs zinvol zijn om een motorhelm op te zetten.

Net zoals met iedere activiteit kunnen er blessures ontstaan en bij fietsen, is de oorzaak daarvan in bijna alle gevallen een val. Dus voorzichtigheid en goede bescherming is gewenst. Maar fietsen is vooral gezond voor jong en oud en de fiets is niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Mensen met een kantoorbaan pakken steeds vaker de fiets naar hun werk om toch een beetje beweging te krijgen. In dit computertijdperk is het een ideale manier om de buitenlucht op te snuiven en te genieten van de natuur. Door heel het land worden regelmatig fietstochten georganiseerd door mooie landelijke gebieden waar het hele gezin aan kan deelnemen.

Voor mensen die graag regelmatig recreatief of in sportvorm willen fietsen maar dit liever niet alleen doen, zijn er in heel Nederland fietsclubs voor degene die graag in groepsverband fietsen.